Autotest Hyundai Tucson (2015 - 2020): De Hyundai die durft (2024)

Bij de ontwikkeling van de nieuwe Tucson heeft Hyundai zich niet alleen doorhet verleden laten inspireren, maar ook door het heden. Wie even niet oplet denkt namelijk met het topmodel van Hyundai, de Santa Fe, temaken te hebben. Alleen wanneer beide auto's naast elkaar worden gezetblijkt de Tucson nog steeds een "compacte SUV" (Sports Utility Vehicle)te zijn.

Uitrusting

Eenmaal gezeten achter het stuurwiel is het verschil wel duidelijk. De Tucsonis minder groots en weldadig, maar nauwelijks minder luxueus dan de Santa Fe. De Tucsonis zelfs moderner met nieuwe technieken zoals een DAB+ tuner (digitale radio),dodehoek detectie, "Autonomous Emergency Braking" (automatisch remmen voor gevaar) en"Speed Limit Identification Function" (een camera die verkeersborden leesten de laatst geziene maximumsnelheid naast de snelheidsmeter toont).

"Lane Keeping Assist" helpt de bestuurder "binnen delijntjes" te blijven middels subtiele stuurcorrecties. Dat klinkt heel handig,maar werkt in de praktijk zo nerveus dat de functie al snel werd uitgeschakeld.Zelfs op een rechte weg is het systeem continu aan het bijsturen; soortgelijkesystemen van andere merken geven alleen een "zetje" in de juiste richtingwanneer dat nodig is.

Het verplichte "infotainment" systeem (audio, navigatie en communicatie)kan ook informatie van internet raadplegen. Denk daarbij aan verkeersinformatie,snelheidscontroles of een weersverwachting. Terwijl andere merken hun auto'shiervoor uitrusten met geavanceerde data-verbindingen, kiest Hyundai eeneenvoudigere oplossing. De bestuurder dient de internet-verbinding van desmart phone te delen met de auto middels wifi (ook wel bekend als "PersonalHotspot" of "tethering"). De hoeveelheden data die de auto ophaalt zijnbeperkt, maar houd desondanks rekening met hoge kosten bij gebruik in hetbuitenland!

Minder innovatief, maar wel vermeldenswaardig, zijn de statischebochtenverlichting (een breedstraler wordt kortstondig ontstoken omdoor de bocht te kijken), LED verlichting en een automatischeparkeerfunctie (alleen bij auto's met automaat).

Met al deze luxe zou de Tucson-rijder bijna vergeten dat dit een SUV isen geen gewone personenauto! Ook de aankleding van het interieur isverschoond van avontuurlijke tintjes. Op de hogere zitpositie na, isde Tucson daarom niet spannender dan iedere andere Hyundai. En gezien hetveelbelovende uiterlijk is dat een tegenvaller.

Turbo

Tijdens een eerste kennismaking met de nieuwe Tucson is gereden met de"1.6 GDi" benzinemotor. Die presteert naar behoren en laat zich bijvoorkeur kalm, comfortabel en dus zuinig rijden. De basismotor heeftechter weinig reserve; meer gasgeven betekent vooral meer motorgeluid,maar nauwelijks betere prestaties.

Daarom is voor deze tweede test gereden met de "1.6 T-GDi", waarbijde "T" staat voor "Turbo". Beide motoren hebben dezelfde inhoud(1591 cc), maar op papier is het verschil in vermogen enorm. Waarde basismotor 132 pk levert, laat de turbomotor 177 pk notoren.De turbo levert zelfs 100 Nm extra trekkracht (265 Nm tegenover 161 Nm).

Aanvankelijk is het verschil in prestaties gering. Bij een laagtoerental is de turbomotor even ingetogen en kalm als de atmosferischekrachtbron. Pas wanneer nadrukkelijk om prestaties wordt gevraagd,wordt het verschil tussen de turbo en niet-turbo motor duidelijk.Rond de 3.500 toeren per minuut begint de T-GDi heel geleidelijkvermogen op te bouwen, om uiteindelijk rond de 5.000 tpm zijnechte spierballen te tonen.

Let daarbij op de voorzichtige formulering: de T-GDi heeft eenheel ander karakter dan een turbomotor in een sportwagen. Daaris het doel om zo snel mogelijk zo veel mogelijk vermogen televeren. Hyundai zet de turbo slechts in om door te gaan waar de standaardmotor opgeeft.

De testauto is uitgevoerd met een DCT automaat (dual clutch transmission)met dubbele koppeling. Deze schakelt razendsnel, maar voelt de bestuurderniet altijd perfect aan, waardoor tijdens de testperiode toch regelmatighandmatig werd geschakeld.

Weggedrag

Ook als het gaat om het weggedrag toont de Tucson geen uitgesprokenkarakter, om een zo groot mogelijke doelgroep aan te kunnen spreken.Voor een SUV is de wegligging heel behoorlijk, maar de Tucson stuurtniet zo goed als een gewone (lage) personenauto.

Daar tegenover zet de Tucson een hoge zit, de daarbij behorendeeenvoudige instap en het goede zicht over het overige verkeer. Samenmet de prima "rechtuitstabiliteit" maakt dit de Tucson zeer geschiktvoor het afleggen van lange afstanden.

Off-road

Zoals in de inleiding aangegeven, combineert de nieuwe Tucson hetspannende imago van de eerste generatie met het verstandige karaktervan de ix35. Een stoer uiterlijk is daarom standaard, vierwielaandrijvingslechts een optie.

Indien de Tucson is uitgevoerd met vierwielaandrijving, kan met een druk op de knopworden gekozen voor automatische vierwielaandrijving(de achterwielen springen alleen bij wanneer dat nodig is) of permanentevierwielaandrijving. Lage gearing, "diff locks" of andere pure off-road techniekis niet beschikbaar. Wel beschikt de Tucson over een afdaalhulp, waarbij decomputer remt tijdens het afdalen. Op die manier voorkomt de elektronica dat dewielen blokkeren, hetgeen de auto onbestuurbaar zou maken.

Voor de fotosessie in de duinen zijn alle off-road modi getest enin de praktijk zijn de standaard gemonteerde banden de zwakke schakel.Nog voordat de elektronica zijn werk kan doen, zit het profiel van de banden volzand of modder en is de grip zo gering dat zelfs de slimste computer geenhulp kan bieden. Daarbij is de overhang zo groot dat het koetswerkal snel de grond raakt bij het beklimmen van steile hellingen.

Veel belangrijker is daarom dat iedere Tucson met vierwielaandrijving tevens beschiktover "Autonomous Traction Cornering Control". Hiermee wordt de draaisnelheidvan ieder van de vier wielen individueel aangepast in de bocht. Het buitenste wiel legtimmers een grotere afstand af dan het binnenste. Door dit actief aan te sturenwordt de wegligging verbeterd.

Conclusie

De nieuwe generatie Hyundai Tucson toont het lef waar het de voorganger,de ix35 aan ontbrak.Voor zover mogelijk koppelt de Tucson de ruimte, off-road mogelijkhedenen uitstraling van een SUV aan de luxe, verfijning en prestaties van eengewone personenauto. In alle gevallen blijft het bij een compromis, net zoals bij soortgelijke auto's van andere merken. Wat de Tucson bijzonder maaktis dat deze Hyundai net even meer durf toont op het gebied van techniek envormgeving.

plus

  • Nette prijs
  • Rijke uitrusting
  • Vlot en relatief zuinig

min

  • Matige off-road capaciteiten
  • Geen start/stop-systeem op 1.6 T-GDi motor
Autotest Hyundai Tucson (2015 - 2020): De Hyundai die durft (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 6500

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.